Steeds meer winterbanden op de weg

Er worden steeds meer winterbanden verkocht. En dat is niet zo gek. Het is een stuk veiliger als de temperatuur lager dan 7°C is, en de kwaliteit van winterbanden is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Waardoor u nu comfortabeler en stiller rijdt op winterbanden. Bovendien gaan winterbanden tegenwoordig bijna net zo lang mee als zomerbanden.

 

Wanneer is het tijd voor winterbanden?

Wordt het buiten kouder dan 7°C? Dan is het slim om op winterbanden te rijden. Het speciale profiel en de bijzondere rubbersamenstelling zorgen voor meer grip en voor een kortere remweg. Bij sneeuw en regen, maar ook bij blaadjes op het wegdek. De experts van Auto Romar raden automobilisten dan ook aan om van oktober tot en met maart op winterbanden te rijden.

 

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Maar de overheid raadt u wel aan om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden of op all season banden met het sneeuwvloksymbool. In veel wintersportlanden zijn winterbanden wél verplicht. Zo zijn winterbanden in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Rijdt u zonder winterbanden in een gebied waar ze verplicht zijn? Dan kun je een flinke boete krijgen. Zorg dus dat u goed voorbereid bent en kijk naar onze lijst:

 

Duitsland winterbanden verplicht

Als u in Duitsland - of in een van de andere landen uit ons rijtje - bij winterse omstandigheden zonder winterbanden rijdt, kunt u een flinke bekeuring krijgen. Maar er hangen nog meer boetes boven uw hoofd. Bent u betrokken bij een ongeluk dat voorkomen had kunnen worden met winterbanden? Dan kan een boete in Oostenrijk oplopen tot wel 5.000 euro.

Kortom, gaat u op wintersport? Of gaat u rijden in een land met een wintersportgebied? Laat dan altijd eerst even winterbanden monteren. Om onveilige situaties en flinke boetes te voorkomen.

 

Winterse omstandigheden in Duitsland? Dan zijn winterbanden verplicht

Winterse omstandigheden staan los van een bepaalde periode in het jaar. In een groot land als Duitsland heeft u veel verschillende natuur. Daardoor kunnen automobilisten al vroeg in het najaar of nog laat in het voorjaar worden verrast door flinke sneeuwbuien of ijzel.

Heeft u geen winterbanden? Dan kunt u bij deze winterse omstandigheden een boete krijgen:

  • Sneeuw
  • Gladheid
  • IJzel
  • Sneeuwmodder
  • Gladheid door ijs- of rijpvorming

 

Welke winterbanden in Duitsland verplicht?

Voorkom bekeuringen. En rij op winterbanden in Duitsland. Aan die banden worden trouwens bepaalde eisen gesteld. Met deze banden kun je een boete voorkomen:

  • M+S Banden (Modder of Sneeuw) die vóór 1 januari 2018 zijn gemaakt worden nog t/m 30 september 2024 gezien als winterbanden. Daarna niet meer.
  • Winterbanden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake)
  • 4-seizoenenbanden

Voor motoren zijn deze banden overigens niet verplicht.

 

Nog meer verplichtingen in Duitsland

Bij onze oosterburen heeft u meer nodig dan alleen winterbanden of 4-seizoenenbanden. U bent ook verplicht om uw voorzieningen bij te vullen voor vertrek. Zodat uw auto optimaal kan functioneren onder winterse omstandigheden. U bent dus verantwoordelijk voor:

  • Voldoende ruitensproeiervloeistof met antivries
  • Voldoende koelvloeistof
  • Goed functionerende ruitenwissers
  • Schone autoruiten

 

Sneeuwkettingen verplicht Duitsland?

In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn. Niet alleen in Duitsland, maar ook in andere Europese landen. Zorg dus dat u ze bij u heeft. En monteer ze op de twee wielen die door de motor worden aangedreven. Hou er verder rekening mee dat u met sneeuwkettingen niet harder mag rijden dan 50 km/u.

Rond, blauw bord met witte band met sneeuwketting

Ziet u dit bord? Dan zijn sneeuwkettingen verplicht. Behalve metalen sneeuwkettingen, mag u ook sneeuwsokken of sneeuwkettingen gebruiken van kunststof. Zolang ze maar voldoen aan de Europese norm EN 16662-1.

De weg is voor een deel bedekt met ijs of sneeuw

Dan mag u hier op sneeuwkettingen rijden.

Er ligt geen ijs of sneeuw op het wegdek

Dan zijn sneeuwkettingen zelfs verboden. De kettingen kunnen namelijk het wegdek beschadigen.

Sneeuwkettingen verplicht op winterbanden?

Op sommige kleine wegen - zoals bergwegen - zijn sneeuwkettingen verplicht. Ook als u op winterbanden rijdt. Ziet u een rond, blauw bord met witte band met sneeuwketting? Dan zijn sneeuwkettingen hier verplicht.